040 343 273
ikona_fb
 
logo
grad_baner
Enodnevne destinacije Čas doživetij Okusi kulinarike Za mlade primaturiste Bivanje pri prijateljih
Domov
>>Okusi kulinarike
     
 
Pri nas boste jedli, pili lokalno in internacionalno
 

 

Raznolika Slovenska krajina ponuja tudi pestro kulinariko. Kjerkoli v Sloveniji ste, vam hrana raste pred nosom in jo znajo lokalni kuharski mojstri spremeniti v odlične jedi. Tudi Laško in širše Celjsko imata svoje nabore značilnih jedi in pijač, nekatere nudijo pod prepoznavnimi lokalnimi znamkami.

 

             
  rimske_terme  
Kuhinja v Laškem je zanimiva, saj tu je na voljo prava paleta jedi in ambientov: od jedi iz pregrete smetane, ovčjega sira na domačiji pesnika Aškerca do gastronomskih specialitet v prestižnih restavracijah Thermane in Rimskih term ter kot češnja na torti gostišče Pavus na gradu Tabor.    
  terasa_rimske_terme  
             
 

Pregreta smetana je kulinarična posebnost kraja. Surovo mleko pustimo stati in ga nato segrevamo. Odličnja je za nadev za potico, zavitek, štruklje, njoke. Ustvarjajo pa se vedno nove jedi narejene s pivom, ki jih pijemo ob kozarcu »laškega«.
V Laškem doživimo celotno zgodbo medu: od vrta medovitih rastlin, prikaza čebelarjenja do degustacije medenih dobrot. V dobri družbi se razvajamo z medeno pito: orehov biskvit, prepojen z lokalnim medom, dopolnjuje pregreta smetana in na vrhu zapečen beljakov sneg. Sladica se kar stopi v ustih.

 
         
  struklji_pregreta_smetana   medena pita   obara  
         

 

poroka na gradu tabor lasko  
Na Grad Tabor so se tržani Laškega zatekali pred Turki, danes pa je tu vrhunska restavracija. Uporabljajo sveže lokalne in sezonske sestavine, po zelišča se odpravijo kar na bližnji Hum. Kulinarična kreativnost grajskih kuharskih mojstrov ustvarja nebeško dobre jedi. Gostijo tudi svate, ob nedeljah kuhajo za svoje družine.
  grad_miza  
         
  Lasko_in_pivo  
Laško bolj kot po vinu slovi po svojih vodah. Vodo iz okoliških hribov že več kot 190 letu uporabljajo za kuhanje odličnega piva. V termalnih vrelcih se že več tisoč letu kopajo in krepijo zdravje. V zadnjem času pa termalno vodo priporočajo tudi za pitje ali peko piškotov.
  vodnjakec  
             
temna_torta  
Kadar v Laškem pričakujemo goste, si domačini vzamemo čas in pripravimo torto iz laškega piva. Torto obožujejo tudi otroci. In ne, ni alkoholna. Ves alkohol izpari v procesu pečenja. Zato jo privoščite vsem, predvsem pa ljubiteljem piva in sladokuscem. 
  kos_torte  
   
             
                   
   
Kdo smo
smerokaz
   
kje_smo
Kje smo
   
Vroče dogajanje

teden

 
V četrtek, 28. 2., je v prostorih Thermane Laško
potekala druga Borza lokalnih živil.
Ta je potekala v organizaciji Občine Laško, STIKA Laško in Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije – zavod Celje.
Na njej so se predstavili ponudniki lokalne hrane in
potencialni odjemalci (vrtci, šole, gostinski in turistični subjekti).
MMC TV Laško
           
 
040 343 282
zelen_telefon
 
ff
 
afna
info@primatura.si  
 
   
 
       
©PrimaTura 2019. Vse pravice pridržane.