|
V Laškem se
je in pije lokalno in internacionalno
|
|
|
Laško ima svoje nabore značilnih jedi in pijač.
Nekatere se ponašajo tudi s kolektivno blagovno zamko
Okusiti Laško. Na voljo je pestra paleta: od ovčjega
sira na domačiji pesnika Aškerca do specialitet
v prestižnih restavracijah Thermane in Rimskih term
do nosilca Michelinovega krožnika restavracije Pavus
na gradu Tabor. |
|
|
|
|
|
|
 |
|
Pregreta
smetana je kulinarična posebnost kraja. Pridobi se s postopkom
počasnega pečenja polnomastnega mleka. Ko se smetana na
vrhu mleka rahlo zapeče v pečici, jo gospodinja postrga
in shran. Odlična je za nadev za potico, zavitek, štruklje,
njoke.
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
V Laškem gosti doživijo zgodbo o medu:
od vrta medovitih rastlin, Čebelarskega centra, do uživanja
medenih dobrot. Thermana Laško razvaja s priljubljeno laško
medenko: orehov biskvit, prepojen z lokalnim medom, nato pregreta
smetana in na vrhu zapečen beljakov sneg. Sladica se kar
stopi v ustih.
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Na Grad Tabor so se tržani Laškega
zatekali pred Turki, danes pa je tu vrhunska restavracija Pavus,
ki je vpisana tudi v Michelinov kulinarični vodnik. Uporabljajo
sveže lokalne in sezonske sestavine. Grajski kuharski mojstri
gostijo tudi svate, ob nedeljah kuhajo za svoje družine.
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Laško bolj kot po vinu slovi po svojih vodah.
Vodo iz okoliških hribov že skoraj 200 let uporabljajo
za kuhanje odličnega piva. V zdravilnih termalnih vrelcih
so si krepili zdravje že stari Rimljani, prestižni gostje
iz Avstro-ogrske ter danes gostje in domačini. Termalno vodo
priporočajo tudi za pitje ali peko piškotov.
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Kadar
prihajajo gosti, si Laščani vzamejo čas in pripravijo
torto iz temnega laškega piva. Torto obožujejo tudi otroci.
In ne, ni alkoholna. Ves alkohol izpari v procesu pečenja.
Torto si privoščijo vsi, predvsem pa ljubitelji piva in
sladokusci. |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|