040 343 273
 
logo
kulinarika_bener
Enodnevne destinacije Čas doživetij Okusi kulinarike Za mlade primaturiste
Domov
   
 
V Laškem se je, pije lokalno in internacionalno
 

 

Laško ima svoje nabore značilnih jedi in pijač. Nekatere se ponašajo tudi s kolektivno blagovno zamko Okusiti Laško. Na voljo je pestra paleta: od ovčjega sira na domačiji pesnika Aškerca do specialitet v prestižnih restavracijah Thermane in Rimskih term do nosilca Michelinovega krožnika na gradu Tabor.

 

     
   
Tudi v obeh prestižnih termah pripravljajo jedi s pregreto smetano, ki je kulinarična posebnost kraja. Pridobi se s postopkom počasnega pečenja polnomastnega mleka v pečici. Odlična je za nadev za potico, zavitek, štruklje, njoke.
   
             
   

V Laškem gosti doživijo zgodbo o medu: od paše čebel na vrtuu medovitih rastlin do odličnega medu in medenih dobrot. Thermana Laško razvaja s priljubljeno laško medenko: orehov biskvit z lokalnim medom, nato pregreta smetana in na vrhu zapečen beljakov sneg. Sladica se kar stopi v ustih.

 

 
         

 

 

Na Grad Tabor so se tržani Laškega zatekali pred Turki, danes pa je tu vrhunska restavracija Pavus, ki je vpisana tudi v Michelinov kulinarični vodnik. Uporabljajo sveže lokalne in sezonske sestavine. Grajski kuharski mojstri gostijo tudi svate, ob nedeljah kuhajo za svoje družine.

   
         
   

Laško je res mesto voda. Vodo iz okoliških hribov že skoraj 200 let uporabljajo za kuhanje odličnega piva. V zdravilnih termalnih vrelcih so si krepili zdravje že stari Rimljani, nato prestižni gostje iz Avstro-ogrske in danes gostje in domačini. Termalno vodo priporočajo tudi za pitje ali peko piškotov.

   
             
           
     
   
       

Popotniški zapiski

       

Kdo smo
smerokaz
 

kje_smo
Kje smo
 
+386 (0)40 343 273
zelen_telefon
 
ff
afna
info@primatura.si  
 
 +386 (0)3 734 00 79
 
 
     
©PrimaTura 2024. Vse pravice pridržane.