040 343 273
ikona_fb
 
logo
kulinarika_bener
Enodnevne destinacije Čas doživetij Okusi kulinarike Za mlade primaturiste
Domov
Okusi kulinarike
   
 
V Laškem se je in pije lokalno in internacionalno
 

 

Laško ima svoje nabore značilnih jedi in pijač. Nekatere se ponašajo tudi s kolektivno blagovno zamko Okusiti Laško. Na voljo je pestra paleta: od ovčjega sira na domačiji pesnika Aškerca do specialitet v prestižnih restavracijah Thermane in Rimskih term do nosilca Michelinovega krožnika restavracije Pavus na gradu Tabor.

 

     
  rimske_terme_restavracija  
Pregreta smetana je kulinarična posebnost kraja. Pridobi se s postopkom počasnega pečenja polnomastnega mleka. Ko se smetana na vrhu mleka rahlo zapeče v pečici, jo gospodinja postrga in shran. Odlična je za nadev za potico, zavitek, štruklje, njoke.
  struklji  
             
  medenka  

V Laškem gosti doživijo zgodbo o medu: od vrta medovitih rastlin, Čebelarskega centra, do uživanja medenih dobrot. Thermana Laško razvaja s priljubljeno laško medenko: orehov biskvit, prepojen z lokalnim medom, nato pregreta smetana in na vrhu zapečen beljakov sneg. Sladica se kar stopi v ustih.

  medena_pita  
         

 

tabor_poroka  

Na Grad Tabor so se tržani Laškega zatekali pred Turki, danes pa je tu vrhunska restavracija Pavus, ki je vpisana tudi v Michelinov kulinarični vodnik. Uporabljajo sveže lokalne in sezonske sestavine. Grajski kuharski mojstri gostijo tudi svate, ob nedeljah kuhajo za svoje družine.

  grad_miza  
         
  lasko_in_pivo  

Laško bolj kot po vinu slovi po svojih vodah. Vodo iz okoliških hribov že skoraj 200 let uporabljajo za kuhanje odličnega piva. V zdravilnih termalnih vrelcih so si krepili zdravje že stari Rimljani, prestižni gostje iz Avstro-ogrske ter danes gostje in domačini. Termalno vodo priporočajo tudi za pitje ali peko piškotov.

  vodnjakec  
             
  torta  
Kadar prihajajo gosti, si Laščani vzamejo čas in pripravijo torto iz temnega laškega piva. Torto obožujejo tudi otroci. In ne, ni alkoholna. Ves alkohol izpari v procesu pečenja. Torto si privoščijo vsi, predvsem pa ljubitelji piva in sladokusci. 
  kos_torte  
   
             
       
Popotniški zapiski
       
 
Kdo smo
smerokaz
   
kje_smo
Kje smo
   

SF

 

Marko Pavčnih, chef restavracije Pavus na gradu Tabor
- Hiša gastronomije - peče kruh z laškim pivom

https://www.facebook.com/pivovarna.lasko
/videos/495422034634366/UzpfSTM1MDY5NDQ5
MjA1MzcwNjo3ODc1MDE1MTUwMzk2NjY   

Vrhunski slovenski chefi kuhajo z laškim pivom
https://www.facebook.com/pivovarna.lasko
/videos/528863631262626/
UzpfSTM1MDY5NDQ5
MjA1MzcwNjo3ODg0OTkyNTQ5Mzk4OTI/


 
 
+386 (0)40 343 273
zelen_telefon
 
ff
 
afna
info@primatura.si  
 
   
 
       
©PrimaTura 2021. Vse pravice pridržane.