|
V
Laškem se je, pije lokalno in internacionalno
|
|
|
Laško ima svoje nabore značilnih jedi in pijač.
Nekatere se ponašajo tudi s kolektivno blagovno zamko
Okusiti Laško. Na voljo je pestra paleta: od ovčjega
sira na domačiji pesnika Aškerca do specialitet
v prestižnih restavracijah Thermane in Rimskih term
do nosilca Michelinovega krožnika na gradu Tabor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tudi
v obeh prestinih termah pripravljajo jedi s pregreto smetano,
ki je kulinarična posebnost kraja. Pridobi se s postopkom počasnega
pečenja polnomastnega mleka v pečici. Odlična je
za nadev za potico, zavitek, štruklje, njoke.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
Laškem gosti doživijo zgodbo o medu: od paše čebel
na vrtuu medovitih rastlin do odličnega
medu in medenih dobrot. Thermana Laško razvaja s priljubljeno
laško medenko: orehov biskvit z lokalnim medom, nato pregreta
smetana in na vrhu zapečen beljakov sneg. Sladica se kar
stopi v ustih.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na
Grad Tabor so se tržani Laškega zatekali pred Turki,
danes pa je tu vrhunska restavracija Pavus, ki je vpisana tudi
v Michelinov kulinarični vodnik. Uporabljajo sveže lokalne
in sezonske sestavine. Grajski kuharski mojstri gostijo tudi svate,
ob nedeljah kuhajo za svoje družine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laško
je res mesto voda. Vodo iz okoliških hribov že skoraj
200 let uporabljajo za kuhanje odličnega piva. V zdravilnih
termalnih vrelcih so si krepili zdravje že stari Rimljani,
nato prestižni gostje iz Avstro-ogrske in danes gostje in
domačini. Termalno vodo priporočajo tudi za pitje ali
peko piškotov.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|