info@primatura.si
040 343 273
ikona_fb
logo
baner_padez
Rudnik svinca in srebra
  Rudnik svinca in srebra  
 

V Padežu se pada v skrivnostne rove starodavnega rudnika svinca in srebra. Rudo so kopali že v 16. stoletju in tudi v času Marije Terezije. Uporabljali so jo za izdelavo žice, žebljev in predvsem municije. Prav zaradi tega strateškega izdelka iz svinca je bil rudnik slabo označen.

 
             
  vhod_rudnik  

Ruda je vsebovala okrog  46 % svinca in 3 % srebra. Kopali so jo rudarji iz Laškega in okoliških krajev in vozili v topilnico v bližini Rimskih Toplic. Ko so v 19. stoletju svinčevo rudo prenehali kopati, je rudnik v Padežu utonil v pozabo.

  rudnik_malica  
             
  izvir_vode  
V samotnih in temnih rovih se je začel oblikovati kraški svet: bodičasti aragonitni ježki, s stropa ponekod visijo drobni stalaktiti, na tleh so nastale sigaste ponvice, naselili so se netopirji in jamske kobilice.  
  jezek  
             

 

ponvice  

Domačini so sicer vedeli za starodavne rove, a v življenje ga je obudila družina Slapšak, ko je reševala problem s pitno vodo na kmetiji.

  domacija  

 

           
  gospodarsko_poslopje  
Danes je v rudniku dostopnih okoli 264 m rovov, ki so bili prezračevalni rovi. Pot pelje mimo nekdanjih upravnih rudarskih poslopij do urejenega vhoda. Od vhoda veje jamski hlad, saj je stalna temperatura okrog deset stopinj.
  leseni_izdelki  
             
 
V rovih se obiskovalci okrepčajo s odlično vodo, knapovsko malico oz. narezkom in še čim. Otroci radi poslušajo o jamskem škratu Perkmandeljcu, ali pa se kar podajo po njegovi gozdni učni poti. Na koncu vedno ostane čas za ogled ali nakup unikatnih lesenih izdelkov, ki jih izdeluje gospodar.
 
     

Popotniški zapiski

     
 
Kdo smo
smerokaz
  sf_aljaz  
kje_smo
Kje smo
 
       
 
+386 (0)40 343 273
zelen_telefon
 
ff
afna
info@primatura.si  
 
   
 
       
©PrimaTura 2021. Vse pravice pridržane.