040 343 273
ikona_fb
logo
Siva_pot
Enodnevne destinacije Čas doživetij Okusi kulinarike Za mlade primaturiste Bivanje pri prijateljih
>>Popoptniški zapiski
     
Popotniški zapiski by PrimaTura
     
       
   
     
 
     
  Dolina dveh rudnikov: Prvi - rudnik svinca in srebra  
 

Ko se odpravimo v Padež, nam že ime kraja pove, da bomo padali. Kar globoko v rove starodavnega rudnika svinca in srebra.
Rudo so odkrili v prvi polovici 16. stoletja, kopali so jo tudi v času Marije Terezije. V tistem času je bil rudnik gospodarsko zanimiv in pomemben.  Za rudnik s svinčevo rudo za izdelavo žice, žebljev so se zanimali plemiči, bogati meščani, lastniki fužin.
Zaradi strateške svinčeve rude za izdelavo municije, je bil rudnik slabo označen in se ni znašel niti na vojaških specialkah.
Ruda je vsebovala okrog  46 % svinca in 3 % srebra. Vozili so jo v topilnico v bližini Rimskih Toplic, kjer je do leta 1817 obratovala topilnica svinca.
Rudarji iz Laškega so mimo kamnitega svetilnika v Lenišah in Žikovskega brda hodili na delo v jamo.V prvih polovici 19. stoletja so svinčevo rudo prenehali kopati in rudnik v Padežu je utonil v pozabo.
V samotnih in temnih rovih se je začel oblikovati kraški svet: bodičasti aragonitni ježki, s stropa ponekod visijo drobni stalaktiti, na tleh sigaste ponvice, v katerih so se začeli nabirati »jamski biseri«, naselili so se netopirji in jamske kobilice.
Domačini so vedeli za starodavne rove, a rudnik je konec 80 let prejšnjega stoletja obudila v življenje družina Slapšak, ko je reševala problem s pitno vodo na kmetiji.
A potrebno je bilo veliko raziskav in dela, da je rudnik postal primeren za ogled.  
In videti se da veliko. Danes je v rudniku dostopnih za ogled okoli 264 m rovov, ki so bili prezračevalni rovi. Široka potka pelje mimo nekdanjih upravnih rudarskih poslopij do urejenega vhoda. Od vhoda veje jamski hlad, saj je stalna temperatura okrog deset stopinj.
V rovih se obiskovalci okrepčajo s srednjeveško vodo, knapovsko malico oz. narezkom in še čim.
Otroci radi poslušajo o jamskem škratu Perkmandeljcu, ali pa se kar podajo na njegovo pot med visokimi smrekami po gozno učni poti.

5. marec 2019

       
  rov   ponvice_bele  
       
vhod_rudnik   kapniki_padez  
       
malica_rov   gospodarsko_poslopje  
       
izvir_vode   jezek  
       
 
Štajerska Toskana
 
 

Perniško jezero je akumulacijsko jezero, ki se razprostira 14 km SV od Maribora. Obsega dva povezana zadrževalnika, ki ju ločuje ozka pregrada, po kateri je speljana cesta.
Jezero je bilo leta 1992 razglašeno za krajinski park Jareniski dol. Razprostira se na obronkih slikovitih in nežno razgibanih Slovenskih goric.
Marsikateri obiskovalec je pokrajino in jezero imenoval Štajerska Toskana.
Naravna vrednota so Perniški ribniki, ki so rastišče značilnih obvodnih rastlin in so pomembno postajališče ptic selivk na mednarodni selitveni poti.

Tu so našle svoje zatočišče številne gnezdilke, kot sta mali ponirek in kobiličar, ter ptice na preletu med selitvijo.
Jezero je zelo pomembno za razvoj ribištva. Pred časom je zaradi neurejene odgovornosti za upravljanje z jezerom, ki si jo podajajo lokalne skupnosti in državne službe poginilo veliko rib.
Danes si domačini prizadevajo da bi jezero uredili v turistične namene.
»Nočemo masovnega turizma, želimo, da bi se okolje uredilo. Da bi se uredile sprehajalne potke in kakšna klopca«

17. november 2018

drevo_vrh_jezero

  soncni_zahod  
 
 
         
pogled_jezero   trta_jezero
       
  pregrada   cesta_jezero  
 
   
 

 

I Left My Heart in San Francisco
Tony Bennett

 

Širše področje San Francisca je bilo poseljeno že 3000 let pr. n. št.. Tu so prebivali pripadniki plemena Yelamu. Ti so pripadali narodu Ohloni, ki so tu živeli do 6. stoletja. Marsikateri zahodnjak je začuden nad tem destvom.
Indijance so pregnali španski kolonisti, ki so na današnjem Golden Gateu leta 1776 zgradili misijonsko postajo in jo poimenovali po Frančišku Asiškemu. Tako je mesto dobilo svoje ime.
Mesto je doživelo silovit vzpon v času zlate mrzlice,  ko so ob vznožju gorovja Sierra Nevada odkrili zlato. Samo od leta 1847 je v dveh letih število prebivalcev v San Franciscu s podeželskih 1000 naraslo na 25 tisoč.
Med njimi je bilo veliko Kitajcev, ki so kasneje delali pri gradnji transkontinentalne železnice. To je vplivalo tudi na današnjo na demografsko sliko San Francisca, saj je kitajska četrt  -  Chinatown  med največjimi v ZDA.
Vendar je mesto doživelo hudo katastrofo. »Nikoli v zgodovini ni bilo moderno imperialno mesto popolnoma uničeno. San Francisco je izginil«, je po potresu in požaru leta 1906 zapisal Jack London.
A San Francisco nima zastonj ptiča feniksa v svoji zastavi. Mesto so hitro obnovili, a upoštevali, da je obala z bližnjo prelomnico Sv. Andreja, nestabilna.
Danes je San Francisco finančno, kulturno, turistično mesto in istoimensko okrožje. Spada med najgosteje poseljena mesta v ZDA, saj ima skupaj z mestoma San Jose in Oakland čez 7 milijonov prebivalcev.
Tudi megla v tem megamestu je znamenita. Mark Twain menda ni rekel: »Najbolj hladna zima, ki sem jo kdaj doživel, je bilo poletje v San Franciscu.« Vendar je si je kakšen drug obsikovalec to mislil.
Konfiguracija terena ter človeška kreativnost je leta 1937 omogočila postavitev arhitekturnega bisera. Most Golden Gate, ki povezuje San Francisco z okrajem Marin je del legendarne avtoceste U.S. Route 101. Skoraj 3 km dolg most lahko prevozite, prekolesarite, prepešačite ali samo občudujete.
V San Franciscu še vedno razpravljajo, ali je kateri ujetnik ušel iz slovitega zapora Alcatraz. Al Capone je v celici 181 dokazano odslužil svoj čas.
Po zelo strmih ulicah še vedno vozijo zameniti tramvaji, na trgu Alamu se važijo hiše v viktorijanskem stilu, morskih levov na sončenju je vedno več.
A pravijo, da so največje bogastvo San Francisca ljudje. Odprti, svobodomiselni, dobrodušni. Živijo sinergijo med različnimi rasami, jeziki in nacionalnostmi.
In zato Tony Bennett poje:Zapustil sem svoje srce v San Franciscu.

12. september 2018

pocitek   most
         
  tramvaj   marusa_alcatraz  
         
  alcatraz   morski_levi  
         
  strma_ulica   poslovni_center  
       
ribji_trg   hipi_razputin  
     
 
 
Butch Cassidy and the Sundance Kid
 
 

Na Utaškem delu Rocky Mountains na višini 2100 m leži mesto Park City. Mesto je bilo leta 2008 uvrščeno med 20 najlepših mest v ZDA. Ima manj kot 8.000 prebivalcev, a je število turistov nekajkrat večje kot število prebivalev. Ta podatek pove, da gre za pomembno turistično mesto. Turizem in z njim povezane dejavnosti nudijo skoraj 9.000 delovnih mest, kar je skoraj polovica vseh delovnih mest.
Mesto je bilo osnovano 1869 kot rudarsko mesto; zaradi bogatih nahajališč srebra so biti tu predvsem rudniki srebra. Ko so 1970 rudnike začeli zapirali, se je regija postopno preusmerila v turizem. Dobri naravni pogoji in pametna strategija so povzročili, da sta mesto in regija konec prejšnega stoletja zopet oživela. Ker vse v Ameriki delajo na veliko, ne čudi, da so na šestih gorah uredili 114 prog za zimske športe, pa ne samo zimske.
Ko so bile leta 2002 organizirane zimske olimpijske igre v Salt Lake City so tudi v Park City postavili nove športne in bivalne objekte. Sezona traja tu celo leto: pozimi smučanje in bordanje, vožnja z motornimi ali vprežnimi sanmi, spuščanje s tubo. Poleti oživijo adrenalinski parki, poletni tubing, rafting in vodni športi, gorsko kolesarjenje, terensko jahanje, golf, muharjenje.
Del filma Butec in butec iz posneli v Park City, pa tudi dele Jeremiah Johnson davnega 1972 leta.
Cvetoči turizem omogoča domačinom Park City nižje davke in višji življenski standard t. i. ´living resort style´. Mestni avtobus na električni pogon je zastonj, med vožnjo napolniš mobilni telefon. Tudi mestna knjižnica nima članarine, stare rudarske hiše in trgovine so obnovljene, pa tudi kakšen saloon na glavni ulici.
V Park City se vsako leto konec januarja odvija mednarodni festival neodvisnega filma Sundance. Njegov ustanovitelj je Robert Redfort, ki je kot domačin postal njegov direktor in poskrbel za njegovo promocijo. Leta 1991 so festival uradno imenovali Sundance Film Festival, po liku ki ga je Redfort igral v filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid.

28. avgust 2018

stari_del   majica  
         
  gondola   adrenalinski_park  
         
tubing skakalnice
   
  skakalnice_bazen   zima  
     
 
 
Utah - netipična Amerika
 
 

Ko se spomnimo vesternov, kavbojev, prodiranja evropskih priseljencev na Zahod, bojev z Indijanci, vojn z Mehičani, gradnje železnice čez kontinent, moramo pomisliti na državo Utah.
Drugačno ameriško zvezno državo.
Utah je znana po svoji pokrajinski raznolikosti in naravnih lepotah: izsušene puščave s peščenimi sipinami, rdečimi skalami na eni ter gorami in borovimi gozdovi in jezeri na drugi strani.
Tu so nekoč živeli Indijanci Ute, po katerih je država dobila ime, pa Šošoni, Južni Pajuti, Navajo.
Vsi danes živijo v rezervatih.
Država Utah je neločljivo povezana s Cerkvijo Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, člani se imenujejo tudi mormoni. Od 3 milijonov prebivalcev kar 60% pripada tej cerkvi, tako da je Utah versko najbolj homogena država v ZDA.
Glavno mesto države in središče te cerkve je Salt Lake City. Mesto so leta 1847 ustanovili beli mormonski privrženci, ki so bili v nemilosti ameriške vlade zaradi poligamije. Ko so jo leta 1890 ukinili, je Utah postala zvezna država.
Močna vloga te bogate, vplivne in konzervativne cerkve je vidna tudi danes, predvsem pri restrikcijah alkohola, igralništva in nenavadnih zakonih.
Vpliv se kaže tudi v veliki nataliteti, ki je za četrtino večja od povprečja ZDA.
Bogata nahajališča številnih rud in gradnja prve transkontinentalne železnice je prineslo gospodarsko rast.
Po padcu cen kovin se je SLC, ki ima danes okrog 190.000 prebivalcev, začel osredotočati na področje turizma in s tem povezano industrijo. Velik zagon so mu dale tudi Zimske Olimpijske igre leta 2002.
Tako je danes Utah z Velikim slanim jezerom in petimi narodnimi parki pomembna turistična destinacija v ZDA.

7. avgust 2018

       
utah_in_gore   aljaz_utah
     
mormonska_cerkev   krizisce
     
ameriska_hisa   aljaz_in_hribi  
     
marusa_in_regrat   utah_podezelje
           
 
 
Amerika še vedno trdno na svojem mestu
 

 

 

Prenekateri Evropejec misli, da Trump meče Ameriko s tečajev. Mogoče jo res, a vsakdanje življenje poteka tako kot doslej, vsaj za zdaj. Do Salt Lake City v Utah se iz Beograda preko Amsterdama in Bostona še vedno potuje dobrih 20 ur.
Imajo pa nekateri potniki srečo, da se lahko za več ur ustavijo v Bostonu. Mejni postopek na letališču poteka nemoteno, korektno, če imate urejeno delovno vizo, opravljen razgovor na ameriški ambasadi.
Boston je glavno mesto države Massachusetts, staro mesto, ustanovili so ga leta 1630 puritanski kolonisti iz Anglije in do 18. stoljetja naredili Boston največje mesto. Priseljenci v koloniji so se kmalu uprli plačevanju davkov. Pripravili so si bostonsko čajanko, saj so s treh angleških ladij zmetali zaboje čaja v morje. Dogodek je bil eden pomembnejših povodov ameriške revolucije.
Boston je že leta 1635 prvi imel javno šolo. Danes je intelektualni center ZDA, s številnimi univerzami in kolidži: tudi prestižni Harvard v Chambridgu, ki je najstarejša visokošolska institucija v ZDA. Lep in uspešen Boston ima danes visoko kakovost bivanja in temu primerno visoke stroške.

7. julij 2018

na_letalu   boston_iz_zraka  
boston   boston_park

A cilj naših vagabundnov je pot proti zahodu, preveriti, ali na Zahodu res ni nič novega.

 

 

 

 

 

ford_usa  
 
 
 
 
V Zagrebu pri Katarini Veliki in Muzeju prekinjenih ljubezni
 

 

Bil je vroč zgodnje julijski dan v milijonskem Zagrebu.  V zraku je bilo že čutiti stopnjevanje nogometne vročice, ki bo izbruhnila čez dober teden.
Mesto je bilo prijetno živahno kot vedno: umikali smo se tramvajem na Ilici, mestna tržnica Dolac je ponujala skoraj vse, na vzpenjači smo se ustrašili topovskega strela iz stolpa Lotrščak točno opoldan.
Na Gornjem gradu smo mimo cerkve sv. Marka in Banskih dvorov iskali galerijo Klovićevi dvori. Galerija v nekdanjem jezuitskem samostanu je tematsko zasnova za področje likovnih umetnosti.
Tokrat so na ogled umetniška dela, pripeljana naravnost iz Ermitaža, ki je danes eden največjih in najpomembnejših umetniških muzejev na svetu. K njegovi ustanovitvi in bogatitvi zbirk je največ prispevala Katarina Velika, strastna ljubiteljica umetnosti in zelo razgledana vladarica. Čeprav nemškega rodu, je postala vladarica vseh Rusov in dela za njihovo dobro.
Ko v Zagrebu brskaš po muzejih, ne moreš mimo Muzeja prekinjenih ljubezni. Ko sta se dva zagrebška zaljubljenca razhajala, sta prišla na idejo, da bi zgodbo in predmete o minuli ljubezni, povedala in pokazala javno. Muzuj je velika uspešnica, danes ima podružnico v Los Angelesu, zbirke potujejo po vsem svetu. Včasih kakšen obiskovalec spusti kakšno solzico.

5. julij 2018

zagreb_dolac   ilica  
         
vzpenjaca   zelen_avto
     
katarina_obleka   dvori
 
 
 

Kaj imata skupnega tango in rudarski jašek?

 

Nekateri pravijo, da nič. Drugi, da je oboje umetnost, ki se izraža z gibi, v arhitekturi, zraven poezija iz rudarskih revirjev, harmonika. Vse se stika v Govcah, vasi, ki je ni več.
A nekoč je bila tu samooskrbna prvinska vasica z nekaj kmetijami in cerkvico. Prebivalci so bili zelo složni in gostoljubni.
Vas je kljubovala Turkom in Nemcem, dobremu in slabemu, dokler niso odkrili na planoti bogate zaloge kvalitetnega premoga. Po letu 1800 so se »rudniški« zalezli v njeno notranjost; odkopani premog so po ozkotirni železnici  vozili v Rimske Toplice. Ko so začeli odkopavati tudi  'varnostni steber', ki je  dotlej varoval vas, je površje začelo drseti. Po letu 1960 je rudnik odkupil vse kmetije v vasi s cerkvijo vred, ljudje so se razselili, vas je v desetletju ali dveh izginila.
Danes išče nekdanja vasica nov način življenja ali spomina.  V strojnici Liša Jaška, sredi ničesar, nastaja galerija sodobne umetnosti. Skupina študentov oblikovanja tekstilij in oblačil je postavila umetniško instalacijo rudarskih oblačil in obuval, spremenjene v okamenele oblike in ujete v čas. Kiparka, raziskovalka  haptične umetnosti, da je tu razstavila svoje unikatne glinene stvaritve. Skupina študentov arhitekture pripravlja predstavitev in izris nekdanje podobe vas.
Se vasica je vrača v življenje?

14. maj 2018

govce_cerkev   vhod_jasek
     
vhod1_jasek   viseca_oblacila
     
kipci   govce_in_tango
 
 
 
Mali majski izlet do slapa Lahomniški sopot
 
 
Dobre štiri kilometre iz Laškega proti vzhodu leži skrita dolina rečice Lahomnice. V tej soteski je ob stiku dveh različnih kamnin nastal umikajoči se slap Lahomniški sopot.
Nad spodnjim 8 m visokim slapom je še eden manjši. Ob rečici je bilo nekoč veliko mlinov, kovačij, celo majhna hidrocentrala.
Pri slapu je tudi tunel, ki je bil zgrajen za potrebe ozkotirne železnice od Laškega do Trobnega Dola. Tu so kopali še kvalitetnejši premog od tistega v Laškem.
A so rudnik zaprli že leta 1935.
Obstajajo načrti, da bi po trasi nekdanje ozkotirne železnice speljali pohodno pot, še eno v pestri izbiri laških poti.

5. maj 2018

   
         
   
             
 
 
PrimaTura med jadralnimi padalci na Maliču
 
 

Pod laško nebo poletimo z Maliča, dobrih 900 m visokega hriba nad Spodnjo Rečico pri Laškem. Že z vzletišča je čudovit pogled na Laško, okolico in Zasavko-Posavsko hribovje, v zraku pa postane razgled kraljevski.
Udobno smo nameščeni v letalskem sedežu, za varen let poskrbi izkušen pilot padalskega kluba Metulj. Fantje iz kluba so pred kratkim postavili nov svetovni rekord v poletu s povratkom, kar 300 km in 9 ur v zraku. Torej smo res v varnih rokah oziroma padalih.
Po preletenih dobrih 670 m višinske razlike pristanemo na travniku ob Thermani. Danes se ne bomo kopali, ampak gremo s padalci na pico.

27. april 2018

padalka   padalec_na_bregu  
         
  padalec_zrak   padalec_lasko  
           
             
 
Kdo smo
smerokaz
   
kje_smo
Kje smo
 
Vroče dogajanje

Naša zeliščarka Anita Napret se je s svojo hčerko podala
na potovanje po Indoneziji. Na letalu sta ugotovili, da jima zelo prav pride pegasti badelj.
Kmalu po pristanku sta se začeli soočati z
levostranskim prometom na tamkajšnjih motorjih.
Ugotovili sta, da monsunski dež tam ne lije kot iz škafa,
ampak kot iz bazena. Vmes sta si privoščili tudi
kokosove napitke direktno iz ploda za lažje prenašanje vročine.
Društvo Zelenko

   
 
040 343 282
zelen_telefon
 
ff
 
zelena_afna
info@primatura.si
 
 
   
 
 
       
©PrimaTura 2019. Vse pravice pridržane.