Recepti
by PrimaTura |
|
Laške
palačinke po šmihelsko
|
|
|
Sestavine za palačinke
- 3 jajca
- 220 g moke
- 300 ml mleka
- 1 dl piva Laško Zlatorog
- 1 žlica olja
- 2 ščepca soli
Sestavine za nadev
- 1 velika čebula
- četrtina manjšega pora
- 600 g mešanega mletega mesa
- 5 strokov česna
- 1 paradižnik
- 1 pločevinka paradižnikove mezge
- nariban parmezan
- poper, sol, timijan
- olje
Priprava palačink
V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, olje in sol. Med mešanjem po žlicah postopoma dodajamo moko in glavno sestavino 1 dl piva Laško Zlatorog, ki bo testu dodalo lahkost in zračnost. Palačinke so lepše in bolj tanke, če je masa nekoliko bolj redka. Pred peko pustimo počivati 30 minut. Ta količina zadostuje za približno 10 palačink.
Priprava nadeva
Na zelo drobno nasekljamo eno veliko čebulo in četrtino manjšega pora. Skupaj ju prepražimo na sončničnem olju ter dodamo 600g svežega mešanega mletega mesa. Pripravimo homogeno zmes, ki jo pečemo brez pokrovke 3minute. Nato dodamo še 5 strokov drobno narezanega česna, en narezan paradižnik in pločevinka paradižnikove mezge, da dobi nadev barvitost in sočnost. Mešanici dodamo poper, sol, timijan dušimo 15minut na nizkem ognju, da postane meso mehko in nežno.
Sestavljanje:
Mesno omako naložimo na polovico palačinke, dodamo malo naribanega parmezana, preložimo na pol ter še na četrtino, pri čemer pazimo, da nam masa ne uide ven. Palačinko nežno položimo na pekač na katerem je peki papir. Ko imamo pekač poln palačink za vsa lačna usta, naribamo že malo parmezana na vrh. Pečemo 7 minut na 180 stopinj. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Praznična
torta iz temnega piva |
|
|
Sestavine za torto
- 2,5 dcl Temnega piva Laško
- 250 g masla
- 80 g grenkega kakava v prahu
- 300 g sladkorja
- 180 g kisle smetane
- 2 jajci
- vaniljeva esenca
- 275 g moke
- 2 žlički in pol sode bikarbone
Sestavine za kremo
- 300 g svežega sira za mazanje ali mascarpone
- 150 g sladkorja v prahu
- 200 ml sladke smetane za stepanje
Priprava
V večji lonec oziroma kozico nalij temno laško pivo. Preostanek popij.
- Pivu dodaj na koščke narezano maslo.
- Segrej, da pivo zavre in se maslo stopi. Odstavi s štedilnika.
- Dodaj kakav in sladkor. Pustimo, da se zmes malo ohladi.
- V drugi posodi zmešaj kislo smetano z jajci in vaniljevo aromo. Vmešaj v pivsko zmes.
- Na koncu dodaj moko s sodo bikarbono in dobro premešaj, da nastane gladka čokoladno-pivska, rahlo tekoča zmes. Vlij jo pekač za torte. Ta naj bo na dnu obložen s papirjem za peko. Pozor: testo bo močno tekoče, vendar brez skrbi.
- Vlijemo ga v pekač in pečemo tričetrt do ene ure na 180 stopinj.
- Torta naj se v pekaču popolnoma ohladi, najbolje čez noč. Biskvit je namreč zelo sočen. In skoraj črn, kot je Temno pivo Laško.
Pred serviranjem torta potrebuje še svojo "kapico" oziroma "pivo svojo peno".
-
To pripraviš tako, da zmešaš sladkor v prahu s svežim sirom za mazanje ali sirom mascarpone in zmesi vmešaš stepeno sladko smetano; stepamo tako dolgo, da bo zmes primerne konsistence, da se ne bo stekala po robovih torte.
-
"Pokupčkaš" po torti.
Razrežeš. Poješ. Uživaš. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|